Słownik turysty

 

  • agent – osoba reprezentująca czyjeś interesy, w turystyce termin ten odnosi się do osoby sprzedającej imprezy turystyczne przygotowane przez tour operatora

  • airport tax - podatek lotniskowy opłacany przez pasażerów linii lotniczych

  • all inclusive – termin ten oznacza, że oprócz noclegu i wyżywienia pozostałe usługi świadczone przez hotel są również wliczone w cenę,

  • allotment – okresowa lub stała rezerwacja większej ilości miejsc w obiekcie turystycznym z możliwością anulacji w określonym terminie bez poniesienia konsekwencji finansowych,

  • animator czasu wolnego – organizator zajęć i inicjator życia towarzyskiego dla gości określonej imprezy turystycznej,

  • APEX Advanced Purchase Excursion – oferowana przez linie lotnicze taryfa powrotna w lotach rejsowych, wymaga spełnienia ściśle określonych warunków: minimalny termin zakupu biletu w przedsprzedaży, minimalny czas pobytu, wykup biletu i uiszczenie opłaty w momencie dokonywania rezerwacji,

  • aufenhaltskarte – karta pobytu gościa w hotelu

  • BB (bed & breakfast) - termin ten oznacza, że w ofercie znajduje się śniadanie i nocleg

  • boarding pass – karta pokładowa wręczana pasażerom linii lotniczych przed odprawą, zawiera nazwisko pasażera, numer miejsca w samolocie oraz numer lotu

  • booking – rezerwacja biletów, imprez i usług turystycznych

  • budget – określenie tanich usług hotelowych

  • bumping – odmowa przewozu lub zakwaterowania turysty z powodu braku miejsc

  • bungalow – rodzaj zakwaterowania w obiektach położonych wokół budynku głównego, na terenie hotelu, bungalowy to zazwyczaj parterowe lub 1,2 piętrowe budynki, mogą posiadać aneks kuchenny

  • adjoining – pokój przylegający

  • card of residence – karta pobytu gościa w hotelu

  • carry-on baggage – bagaż podręczny

  • catering – dostarczanie turystom żywności podczas pobytu

  • charter – wynajem samolotu na danej trasie

  • check-in – procedura rejestracji i odprawy w hotelu, na lotnisku podczas wyjazdu, a również procedura zameldowania w hotelu

  • check-out -procedura odprawy przy wyjeździe, a również procedura wymeldowania z hotelu

  • connecting room – pokój przylegający

  • continental breakfast – śniadanie kontynentalne, składające się z herbaty lub kawy, pieczywa, masła, dżemu, czasami również soku, sera i wędlin, mające charakter raczej dietetyczny; w USA to będzie tylko kawa i muffin, albo jajko

  • cruise – podróż morska, rejsy na pokładzie statków odbywają się również po jeziorach i rzekach

  • a la carte menu – jadłospis wraz z cenami

  • day rate – stawka za korzystanie z pokoju w ciągu dnia

  • dead line – ostateczny czas do którego możemy załatwić daną sprawę, np. dokonać opłat

  • departure tax – podatek nakładany na pasażerów wyjeżdżających z kraju

  • double room – pokój dwuosobowy

  • embarkation card – karta pokładowa

  • english breakfast – śniadanie angielskie, składa się z soku owocowego, płatków, grzanek, masła, dżemów, kawy i herbaty, jaj na bekonie oraz wędlin lub ryby

  • exclusive – wyłączność na świadczenie usług turystycznych

  • FB (full board) – termin oznacza, że w ofercie znajduje się pełne wyżywienie: śniadanie, obiad, kolacja

  • guest house - dosłownie dom gościnny, mały pensjonat oferujący noclegi i wyżywienie

  • GPK – graniczny punkt kontrolny

  • guide – pilot wycieczki

  • IATA Bonding Scheme – system ubezpieczeń wzajemnych Stowarzyszenia Międzynarodowego Transportu Lotniczego w celu zapewnienia ochrony członkom w przypadku bankructwa agenta

  • inclusive IT – to pakiet usług; przelot, transfer, zakwaterowanie, dużo tańszy niż kupowany osobno

  • incoming tour operator – touroperator świadczący usługi dla klientów zagranicznych

  • international currency – międzynarodowa waluta, np. euro

  • junket – to podróż biznesowa opłacana przez firmę

  • KL – ubezpieczenie od kosztów leczenia

  • last minute – sprzedaż imprez po obniżonych cenach z powodu bliskiego terminu rozpoczęcia się imprezy

  • luggage – bagaż

  • NW – ubezpieczenie od nieszczęśliwych wypadków

  • OB (only bed) – termin oznacza, że w ofercie znajduje się jedynie noclegowych

  • open ticket – termin odnoszący się do biletu, który oznacza, że turysta nie określił terminu i godziny odlotu

  • optional – dodatkowo

  • package – pełen pakiet świadczeń turystycznych (przejazd, wyżywienie, zakwaterowanie, ubezpieczenie, bilety na imprezy kulturalne)

  • paszport blankietowy – paszport zastępczy wydawany turyście przez konsula za granicą, który w przypadku kradzieży lub zagubienia upoważnia do powrotu do kraju

  • PIR – zawiadomienie o uszkodzeniu bagażu, formularz wypełniany na lotnisku przez turystę, który utracił bagaż w transporcie lotniczym

  • PTA – zawiadomienie o przedpłacie za bilet

  • resort representative – pilot rezydent, pracownik biura turystycznego odpowiedzialny za organizację pobytu, przebywający na stałe w danym ośrodku

  • rezydent - pilot, pracownik biura turystycznego odpowiedzialny za organizację pobytu, przebywający na stałe w danym ośrodku

  • room service – obsługa hotelowa, płatna dodatkowo

  • single room – pokój jednoosobowy</

  • stand by – termin oznacza, że turysta ma obowiązek wykupienia biletu najpóźniej 72 godziny przed odlotem

  • suite – apartament

  • szwedzki stół – forma podawania posiłku, turyści sami dokonują wyboru potraw bez ograniczeń, jednak bez możliwości wynoszenia ich na zewnątrz

  • tip – napiwek

  • TO – tour operator, organizator turystyki, przedsiębiorstwo kompletujące usługę turystyczną i najczęściej rozprowadzające gotowe pakiety poprzez sieć agentów, TO ponosi ryzyko finansowe związane z organizacją imprezy turystycznej

  • transfer – przetransportowanie turystów na krótkim odcinku, np. hotel – lotnisko

  • twin room – pokój bliźniaczy, dwa takie same łóżka

  • voll pension – termin oznacza, że w ofercie znajduje się pełne wyżywienie (śniadanie, obiad, kolacja)

  • voucher – dokument zawierający informację na temat organizowanej imprezy turystycznej, służy do rozliczeń imprezy między organizatorami i jego partnerami